Kuyu Temel Nedir, Nasıl Yapılır

Kuyu Temel Nedir, Nasıl Yapılır

Kuyu Temel Nedir, Nasıl Yapılır

Kuyu Temel

Temel Nedir? Neden Gereklidir?

Temel, yapı yüklerinin güvenli şekilde zemine aktarımını yapan yapı elemanıdır. Temeller, kolon, perde, taşıyıcı duvar gibi düşey taşıyıcılardan oluşur. Betonarme temeller, çelik, ahşap gibi yapıların temellerinde de kullanılabilir.

Son zamanlarda özellikle kentsel dönüşüm projelerinin vazgeçilmezi olan kuyu temel, iksa yöntemlerinden biridir. Genel olarak bitişik yapılarda yerden kazanmak için uygulanan bir yöntemdir. İnşaat sektörünün vazgeçilmezleri arasında olan kuyu temel, işçiliği en fazla olan ve tehlikesi en bol yöntemlerdendir. Artılarından bir tanesi diğer iksa yöntemlerine göre daha ekonomik olmasıdır.

 

Kuyu temel, insan gücü ile kazı yapılarak tek taraflı betonarme perde gibi kullanılan derin kazılarda desteleme amaçlı kullanılır. Yeraltı suyunun fazla olmadığı sert zeminler en uygun uygulama yeridir. Zemine göre 20 ila 30 m. derinliğe kadar uygulanabilir.

Kuyu Temel Uygulaması Nasıl Yapılır?

  • Kuyu temel uygulaması, komşu parsellerde, yollarda toprak kaymasını önlemek için yapılır ve böyle m2 yer kaybı önlenmiş olur.
  • Statik Mühendisi tarafından Zemin Etüd Analizi yapılır ve kolon aplikasyonları incelenir.
  • Kuyu anonaları, ebatları ve sıraları numaralandırıldıktan sonra cephe uzunluğunda 7 adet kuyu oluşturulur.

Yapılacak temel kuyu ölçüleri 3mx2m, 3mx1.5m gibi ölçüler kullanılarak yapılır. İlk önce 1,3,5 ve 7 kazılır ve kuyu kazı sırasında kullanılacak olan iksa keresteleri kaset biçimine getirilerek kamalar çakılmaya başlanır. Çıkan hafriyat temizlendikten sonra kuyu temel kazımı el aletleri ile devam eder. Tamamen el gücü ile yapılan işte makine kullanılmaz. Her 120 cm derinlikte iksa keresteleri kaset haline getirilir.

Temel kuyu uygulamasında istenilen kod seviyesine ulaşıldıktan sonra inşaat statik projesindeki 08-32 kalınlığında demir donatı bağlanır ve demir işçiliği tamamlanmış olur. İki numaralı kuyu için ise tevzi demir filizler belli aralıklar bırakılarak inşaat kalıbı çakılır ve beton dökülür. Böylece birinci kuyu tamamlanmış olur. Sırasıyla aynı işlemler 3,5 ve 7. kuyular için de yapılıp beton döküldükten sonra sıra 2,4 ve 6. kuyular için uygulanır. Tevzi demir filizleri donatılara bağlanır ve betonarmenin sürekliliği ve yük aktarımı sağlanmış olur.

Kuyu temel uygulaması ile yer kaybını minimuma indirmiş olursunuz. Ayrıca kuyu temelin perdesi mevcut bina taşıyıcı perdesi olarak da kullanıldığı için fazladan bir alana ihtiyaç duyulmaz.

Kuyu Temel Nedir ?

Kuyu temel derin kazı öncesi çevre komşu bitişik nizamdaki parsel ve yol, toprak kaymasında doğacak can ve mal kaybını önlemek için el ve el aletleri ile Ahşap maden direkleri ile tahkimat yapılarak 25m-30m derinliklerine kadar uygulanan genelde bitişik nizam parsellerde yer kaybını önlemek için yapılan yönteme Kuyu temel denir.

Kuyu Temel Nasıl Yapılır ?

Kuyu temel zemin emniyet açısında bir boş, bir dolu atlamalı bir şekilde örnek 30m cephe uzunluktaki bir cephede 10 adet 3m uzunlukta aplikasyon çizilir ilk önce görevli ekip tarafından 1,3,5,7,9 yapılır sonra atlamalı 2,4,6,8,10 yapılır 3mx1,5m veya 3mx2m ölçülerinde anolar halinde en fazla dört en az 3 kişi çalışa bilir ekip gerekli olup 1 kişi inşaat vinç operatörü 3 kişi kazı ve yükleyici olarak el ve el aletleri kazma, kürek kırıcı kompresör, inşaat vinçi kazanının doldurularak yukarı çekilir el araba yardımı ile çıkan hafriyat kuyu etrafından uzaklaştırılır zemin sınıfı( Z 3 -Z 4) gibi durumuna göre kendini tutamayan zeminlerde 60cm kendini tutan zeminlerde( Z 1 – Z 2) 120cm arasında ağaç tahkimat malzemeleri ile dayamalar verilerek projede istenilen nihai kazı kotuna kadar inilir daha sonra projede belirtilen ø8-ø32 demir donatı bağlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli bir konu yataydaki tevzi donatı demirin bindirme boyu hesaplarına göre diğer sağ ve sol açılacak kuyulara filiz bırakılması yapı denetim mühendislerinin proje eşliğinde imalata bakarak onayı sonrası kademeli veya kademesiz perdenin çırpı ipi ile şakül ağırlıkları bırakılarak kalıp ustaları tarafından tek taraflı (plywood) kalıp çakılarak projede belirtilen sınıftaki hazır betonun mikser ve mobil beton pompa yardımı ile vibratör eşliğinde beton doldurulur böylece açılan kuyu başarı ile tamamlanır.


En Yeni Haberler

Kuyu Temel Nedir, Nasıl Yapılır
Kuyu Temel Nasıl Yapılır
Kuyu Temelin Dezavantajları Nelerdir