Faliyetler

KUYU METODU İLE DİYAFRAM İSTİNAT PERDESİ İNŞAATI

 

1-Kazı
Kuyu kazıları yapılacak istinat duvarının amacı ve yerine getireceği görevler konsol boyu, zemin cinsi ve arkasında bulunan zemin üzerindeki dinamik yükler, sabit yüklere bağlı olarak yapılan hesaplamalar sonucunda genel olarak 3m x 2.50m, 3m x 2.00m, 3m x 1.50m plan ebatlarında boyutlandırılarak kazılır. Kazı emniyetinin max. olarak  istenildiği, kazı arkasında bulunan yapılarda çatlamalar, oturmalar, betonarme perdede deplasman istenmediği durumlarda 2m x 2m, 2 x 1.50m ebatlarında da yapılabilmektedir.

Kuyu kazısı işlemleri projesinde belirtilen kazı dip kotuna kadar iksalar ile birlikte yürütülür. İksalar arkası konulan lataları zemin cinsine göre dolu-boş ya da tam dolu olabilir. Kuyu kazıları projesinde belirtilen açma sırasına göre yapılır.

Kuyu kazıları dört kişilik bir ekiple gerçekleştirilebilir. Bunlardan bir kişi kuyunun yukarısında kalarak asansör vinci idare eder, diğer üç kişi ise kuyu kazısı iksası, kazanlara hafriyat doldurulması işlerini yaparlar.

Kuyular kazı başlangıç kotundan itibaren iksalanarak inilir. Zeminin cinsine göre 70 cm ila 140 cm aralıklarla yatay bağlantı elemanları çerçeve ahşap kirişler ve bunlara gelen yükleri aşağıya doğru aktaran ahşap kolonlar ve latalar erbap ustalar tarafından birleştirilir.

Kazı sırasında elektrik kabloları, gaz boruları, su boruları veya su yolu kanalizasyon ve benzeri tesisata rastlanıldığı takdirde kazı işlemi durdurulmalı, sorumlu ve ilgililere haber verilmelidir.

Kazı sırasında zehirli ve boğucu gaz bulunduğu anlaşıldığı hallerde derhal oradan uzaklaşıp, sorumlu ve ilgililere derhal haber verilmelidir.

 

Kazı sırasında üst taraftan herhangi bir kayma, göçme ihtimali belirdiği zaman derhal çalışma mahalli terk edilmeli.

 

Bir buçuk metreden daha derin kazı işlerinde el merdivenleri ile inip-çıkılmalı. Kazı işlerinde yağış sırasında çalışılmamalı. Yağış durmasından ve güvenlik tedbirleri alındıktan sonra çalışılmalı. Su içinde çalışmak gerekiyorsa çizme kullanılmalı. Kazıdan çıkan toprak, kazı kenarından en az üç metre ileri atılmalı.

Kova kancasına takılacak çelik halat en az üç adet U klemensi ile bağlanılmalı. Kancanın kovadan kurtulmaması için, mandal, kilitli mandal veya bağlama gibi uygun bir tertibat kullanılacaktır. Vincin kolonu, sağa sola yalpa yapmayacak şekilde tespit edilecektir. Kovanın içine konacak her türlü malzemenin yüksekliği kova üst düzeyini aşmayacaktır. Kalas, uzun tahta, demir ve benzeri malzeme veya eşya gırgır vince uygun ve emniyetli şekilde bağlandıktan sonra taşınacaktır. Hareket sırasında kovanın alabora olmaması için kova sapı kenarındaki kilitli mandalı mutlaka kullanılmalı. Gırgır vincin hareket kolu ve el ile tutulan diğer kısımlardaki elektrik akımını zararsız hale getiren yalıtkan haldeki malzeme sökülmeyecektir. Bu malzeme üzerine tel sarılmayacaktır. Gırgır vinci yer değiştirmelerde ve devamlı kullanırken en az haftada bir kez kontrol edilmeli.  Gırgır vincin kullanılması sırasında lastik çizme veya ayakkabıyı, yalıtkan eldiveni, güvenlik kemeri, baret mutlaka kullanılmalı. Gırgır vinç ile inmek çıkmak kati suretle yasaktır. Kovanın veya malzemenin yukarıya çekilmesi sırasında alt tarafta bulunulmamalı. Kovayı veya malzemeyi uzaktan gözlenmeli.

2-Demir

İksalanmış kuyu işleminin tamamlanması sonrası demir çalışmasına geçilir. Demirler önceden hazırlanmalı ve kuyu iksası ve kazısı bitince derhal demir ekibi işine başlamalıdır.
Projesinde gösterilen çap, adet, aralık, boylar ve pas payı dikkate alınarak hazırlanacak ve yerleştirilecektir.
Kalıp çalışması ile birlikte radye temel ve tabliye filizleri de kalıp aralarına konulacaktır.

3-Kalıp
Ayak betonlarının yerine doldurulması-sıkıştırılması sonrası kalıp imalatına başlanır. Kalıp imalatı iki kademe olarak imal edilir. Birinci akdeme kalıp betonu sonrası ikinci kademe kalıbına geçilir.
Toprak görmeyen kuyu yüzeyi demir önüne kalıp çakılacaktır. Kalıpta kullanılan malzeme beton yüzeylerine düzgün çıkartacak kalitede olacaktır.
Düzgün çıkamayan yüzeyler beton tamir harcı ile onarılmalıdır.

Kalıp ve kalıp iskelesi malzemesi yeterli kesit ve emniyette olacak ve kontrollüğe onaylatılacaktır.

 

 

4-Beton

Beton santralinden, projesinde belirtilen kalitede temin edilecek ve beton pompası ile dökülecektir. Beton dökme yüksekliği karışımın ayrışmasına neden olmayacaktır. Bu proje için önerilen beton döküm şekli pompa ucuna takılacak fil hortumu veya vinç-huni-boru sistemi ile olacaktır. Yerine dökülen beton vibratörle tekniğine uygun olarak sıkıştırılacaktır. Şantiyede mutlaka çalışmaya hazır yedek vibratör bulundurulacaktır. Arıza yapan vibratörün onarımı hemen yapılacaktır.

Beton ek yerlerinin temiz tutulmasına özen gösterilecektir. Beton döküldükten sonra 1 hafta süre ile nemli kalması sağlanacaktır.

Zaman zaman beton örnekleri alıp, basınç deneyi yaptırmak üzere şantiyede 3 adet şartnamesine uygun deney kabı bulundurulacaktır. Kontrollüğün istediği zamanlarda alınan beton örnekleri şartnamesine uygun olarak lâboratuara ulaştırılacak ve kırma deneyi yaptırılarak beton dayanım değerleri tespiti yapılacaktır.